Proč šlehačkové láhve a bombičky KAYSER

Zdroj: rozhovor pro liveportal.cz

Zkusíte nám malinko představit společnost a jak její zázračné výrobky fungují?
- výrobky KAYSER jsou vyrobeny opravdu z kvalitních materiálů a jsou doslova vypilovány do posledního detailu. Jak vzhledově, tak funkčně. KAYSER je rakouská společnost a v Rakousku se také láhve montují. Nejdůležitější příslušenství výrobků (sifonových a šlehačkových lahví) – bombičky, jsou vyráběny v České republice v Moravské Třebové. Kvalitu pak dokazuje i délka záruční doby – 5 let, a to i na obsah plynu v bombičkách, což vám nikdo jiný negarantuje.

Sifonové a šlehačkové láhve KAYSER fungují na klasickém principu: naplníte láhev vodou, šlehačkou, dalšími ingrediencemi, použijete bombičku a chvíli necháte láhev chladit. Ale díky kvalitě zpracování, a použitých materiálů je výsledek o poznání jiný, než na jaký jsme běžně zvyklí.

Jak by měla správná, domácí, kvalitní – prostě ta pravá šlehačka vypadat a chutnat?
- poctivě. Asi všichni víme, jak chutná sprejová šlehačka. Nechci je v žádném případě hanit, jistě i zde jsou více a méně kvalitní výrobci, ale já osobně je vnímám na chuti jako nepřirozeně sladké, s pachutí chemie. Jsou umělé od pohledu, nejsou nadýchané, spíše jako pěna, která hned opadá. Myslím, že každý ví, o čem mluvím. Šlehačka, kterou si vyrobíte doma, má být, a je, opakem. Smetanová vzhledem i chutí, bez žádných pachutí, krémově nadýchaná. Samozřejmě dle zvoleného % šlehačky i hutná.

Z jakých materiálů je šlehač vyroben?
- KAYSER vyrábí celkem 3 linie šlehačkových lahví. Nejnižší, SAHNEboy, má hliníkovou láhev a plastovou hlavu, vyšší SYMphonie má nerezovou láhev a hliníkovou hlavu a nejvyšší INOXcreamer, už podle názvu, je nerezová celá, láhev i hlava. Láhev INOXcreamer tak můžete dát do myčky úplně celou.

Jaké jsou zásadní rozdíly šlehačů Kayser oproti ostatním?
- budu-li brát v úvahu šlehačkové láhve nejrozšířenější na našem trhu, pak rozdílů je hodně. Počínaje zárukou, která je 5 let, po výdrž šlehačky v láhvi až 10 dní. Pak v materiálovém zpracování samotných zdobících trysek, těsnění, a rozhodně je rozdíl v bombičkách. Navíc v lahvích SYMphonie a INOXcreamer můžete vedle klasické šlehačky připravovat i šlehačku ochucenou, sladkou, slanou, můžete tam vyrábět nadýchané pěny, krémy, můžete si tam vyrobit našlehanou směs na zmrzlinu a pomocí zdobících trysek si ji naaranžovat do krabičky, misky a dát zamrazit, ale můžete si v těchto lahvích uchovávat i těsto na lívance, které jsou pak úžasně nadýchané. To pak můžete mít v lednici v láhvi třeba týden a každé ráno si k snídani jeden, dva kousky lívanečků usmažit. Jsou to šlehačkové láhve nejen na šlehačku, a to je další důležitý rozdíl.

Pochopili jsme správně, že šlehači pomáhají bombičky?
- ano. Ať je to jakákoli šlehačková láhev, nic se v ní nenašlehá bez bombiček. Na 0,5 l šlehačky postačí pouze jedna bombička Kayser. Bombičky jsou vyrobeny z recyklovatelné oceli, jsou plněny samozřejmě plynem N2O a jsou opatřeny číslem šarže a datem výroby. Záruka 5 let, poskytovaná na bombičky, je zde garancí i na obsah plynu, a to vám nikdo jiný nedá. Kayser každou šarži bombiček na náplň testuje a zaručuje tak, že i po 5 letech budete mít stále bombičku naplněnou 7-8 g plynu. Při testech prověřuje jak náplň, tak bezpečnost, a pokud je něco jen malým náznakem v nepořádku, je celá šarže okamžitě stažena z výroby a vůbec nepřijde na trh. Kvalitní zpracování je vidět už od prvního pohledu. U těchto bombiček se vám nikdy nestane, že by jehla, při aplikování bombičky na hlavu šlehače, neprorazila přesně střed bombičky, narazila na okraj a případně se i zlomila. Bombičku od bombičky budete mít proraženou takřka na milimetr přesně vždy ve středu. I toto je velmi důležité z hlediska bezpečnosti.

Proč kupovat jednorázové bombičky, když jsou u nás lidé stále ještě zvyklí bombičky opakovaně plnit?
- protože je to bezpečnější a hygieničtější. Ono je jen otázkou času, kdy opakovaně plněné bombičky z trhu zmizí. Jsme jedna z posledních zemí, kde to není zakázáno. Navíc již takřka 10 let neexistuje výrobce, který by vyráběl těla pro opakovaně plnící bombičky, které navíc nemají žádnou vnitřní povrchovou úpravu. Takové bombičky jsou staré minimálně 10 let. Možná 20 a víc. Každé plnění obnáší povolení závitu, opakované plnění tak s sebou nese opotřebování a únavu materiálu. To není nic, co by hrálo do karet bezpečnosti a čistotě. Tedy si asi každý domyslí, jak to uvnitř vypadá, a z takového prostředí si pouštíte pod tlakem plyn do potraviny, kterou pak jíte. Já myslím, že je jasné, proč volit jednorázové bombičky. Minimálně proto, že máte rádi sami sebe.

V jakých provedeních si můžeme šlehač KAYSER pořídit?
- to je velmi dobrá otázka, protože údaj na obalu, např. „INOXcreamer 0,5 l“ neříká nic o objemu láhve, ale o tom, jaké množství (jaký objem) šlehačky nebo jiných ingrediencí můžeme do láhve nalít. Obě vyšší linie SYMphonie a INOXcreamer jsou v nabídce pro objemy šlehačky: SYMphonie 0,25 l a 0,5 l, INOXcreamer, protože jeho předpokladem je využití hlavně profesionály (cukrárny, kavárny atp.), nejen domácí, 0,5 l a 1 l.

K INOXcreameru a SYMphonii dodáváme vždy jedno balení bombiček zdarma již v ceně šlehače.

Nejnižší, SAHNEboy, který ale není přizpůsoben na výrobu ochucené šlehačky, je v nabídce pro 0,5 l a teď výjimečně, jako vánoční akce, s jedním balením bombiček zdarma i pro objem 0,25 l.

Pokud tedy víte, že láhev využijete jen na šlehačku, že použijete většinou nebo vždy jen jednu krabičku, kelímek, pak doporučuji láhev pro objem 0,25 l šlehačky, tedy SAHNEboy 0,25 l nebo SYMphonii 0,25 l. Chcete-li ale experimentovat a používat láhev i na jiné recepty než jen výroba klasické samotné šlehačky, tak bych šla do SYMphonie 0,5 l nebo INOXcreamer 0,5 l. Osobně ale doporučuji minimálně SYMphonii, protože díky možnosti míchání ingrediencí využijete láhev na šlehačku rozhodně častěji a kreativněji a můžete překvapovat návštěvy i sami sebe.

Jak šlehačku v láhvi vyrobit, je nějaký odlišný, speciální postup?
- základ je stejný. Naplníte láhev vychlazenou šlehačkou, rovně nasadíte a našroubujete hlavu láhve, vložíte bombičku do držáku bombičky a ten našroubujete na kovový závit na hlavě láhve, až uslyšíte, jak do láhve proudí plyn. Pak s láhví několikrát krátce a silně zatřepte nahoru a dolů, a dejte ještě na chvíli chladit. No a servírujete.

Před servírováním můžete ještě láhev jednou protřepat, záleží, jakou hustotu šlehačky použijete (optimální je 33%), ale tím třepací fáze u Kaysera končí, protože díky kvalitě bombiček častým třepáním šlehačka příliš tuhne.

Jak láhve používat a udržovat, konkrétně INOXcreamer, je velmi pěkně vidět v následujícím videu: http://www.youtube.com/watch?v=S52PdDuSfg4

Jak dlouho nám šlehačka v láhvi vydrží?
- dokud ji nesníte, ha, ha, ha. Kayser šlehače udrží šlehačku čerstvou až 10 dní. Ale pochybuji, že budete mít šanci ji tam tak dlouho mít. Alespoň z vlastní zkušenosti a zkušenosti mých známých, kteří na Kayser šlehače „přesedlali“, nevydrží jim takovou dobu ani 0,5 l šlehačky. Jednoduše ji vypotřebujete na dezerty, kávu atp. Když zůstanete jen u šlehačky. Vyzkoušíte-li i jiné dobroty, myslím, že to bude s výdrží hodně podobné.